
De Klant Contact Teammanager van nu

De laatste dertig jaar veranderde er veel in ons leven. Zo ook in het werk van een Teammanager. Dat komt deels door de verschuivende verwachtingen van klanten, maar ook door de verschuivende taken binnen organisaties. Je ziet een verandering van specialisten naar generalisten. Multidisciplinaire teams zijn normaal geworden waarbij veelal methodes zoals LEAN, Agile, Scrum en PRINCE 2 worden gebruikt. Logisch dat de aansturing van die teams dan ook verandert. Maar wat is er belangrijk voor de Teammanager van nu? Daar nemen we je dit artikel – en whitepaper – in mee.
Toen en nu
In het verleden waren er vooral specialisten. De beste specialist in een team werd de volgende Teammanager. Terwijl deze persoon vaak niet de beste management skills had en vooral een inhoudsdeskundige met extra bevoegdheden was. Tegenwoordig wordt managen als ‘echte baan’ gezien en kijkt men naar de beste leider voor de groep. Daardoor is er nu een tussenlaag van senior medewerkers die anderen medewerkers bijstaan op de inhoud. De manager kan meer focus en aandacht hebben voor het groepsproces én het individu binnen de groep. Waar vroeger vaak een directieve manier van leidinggeven werd gebruikt en er nog een sterke hang naar hiërarchie was, is dat niet meer van deze tijd. Van de huidige Teammanager wordt verwacht dat hij vooral een faciliterende en ondersteunende rol heeft. Waardoor het team zich volledig kan focussen op hun taken en – uiteraard – de klant. Als gevolg hiervan neemt de manager beslissingen met het team en hebben keuzes een groter draagvlak in het team.
4 verschillende Managementstijlen
Als we kijken naar managementstijlen, dan kunnen we die verdelen in vier, zeven of wel achttien verschillende stijlen. Om het makkelijk te houden, pakken wij er vier. Die van Hersey & Blanchard. De meeste mensen kennen deze wel. In ‘t kort komen ze op het volgende neer: delegeren, steunen, begeleiden en leiden. De doelstelling is altijd om de medewerkers te sturen, ontwikkelen en steunen. In onderstaande grafiek worden de Managementstijlen weergegeven.

De ideale stijl
De juiste stijl is ontzettend afhankelijk van de situatie. Er is in de basis geen goed of fout. Op basis van de behoefte van de medewerker en het bijbehorende vraagstuk gebruikt een goede Teammanager de juiste stijl. Situationeel leiderschap is enorm belangrijk en zal dat blijven. Het hangt af van de situatie wat de beste aanpak is. Denk aan de medewerker zijn of haar ontwikkeling. Het is normaal dat iemand die net is gestart vooral aansturing nodig heeft en nog moet leren wat het vak inhoudt. Deze persoon moet je op veel momenten “leiden”. Wanneer de medewerker langer bij het bedrijf werkt en zichzelf heeft ontwikkeld, kun je naar de volgende fase gaan: het “begeleiden”. De stap die daarna volgt is “steunen” en in de perfecte wereld kun je daarna gaan “delegeren”. Maar vergeet niet… bij elke nieuwe taak kan het zijn dat je weer alle stappen zult moeten doorlopen. En niet elke taak en medewerker kun je uiteindelijk “delegeren”.
En toen: corona
Door de ingrijpende coronacrisis is er veel veranderd. Wat hier de gevolgen van zijn en wat er nu van een Teammanager wordt verwacht, lees je in de Whitepaper. Vul het invoerveld in om de whitepaper te downloaden!
Download de white paper
Stuur ons dan een mailtje naar info@primox.nl.
Gerelateerde artikelen

Direct contact: de sleutel tot een betere match bij detachering

Je klantcontact kalibreren kun je leren

Onboarding van teammanagers bij Contact Centers
Primox in je mailbox
Schrijf je in en ontvang elk kwartaal onze nieuwsbrief over klantcontact, werving & selectie en detachering met interessante inzichten en een externe co-host.